Fruit plukken van adoptieboom

Sint-Truiden - In Haspengouw is de oogsttijd volop aan de gang. Ook de mensen die in de tuinbouwschool in Sint-Truiden een boom adopteerden, konden dit weekend aan de slag om het fruit binnen te halen. De 57 adoptiebomen werden vaak met de hele familie geoogst.

De families kregen eerst uitleg hoe ze het best te werk konden gaan. Voor de praktische kant was ook acteur Jaak Van Assche paraat. Begin dit jaar adopteerde hij - bekend als fruitteler Roger uit de dramaserie Katarakt - zelf ook een boom met Kanzi-appelen. Hij toonde dat hij echt nog niet verleerd is hoe hij het fruit kon plukken zonder schade te veroorzaken aan de volgende oogst.

De Fruitrush - die begin dit jaar werd opgestart tijdens de Bloesemzegening - is de start van een succesvol evenement met de steun van Toerisme Limburg en Toerisme Sint-Truiden in samenwerking met Studiekring Guvelingen. Mensen konden voor tien euro een fruitboom adopteren in de Tuinbouwschool, en konden kiezen uit de nieuwste rassen die vandaag geteeld worden: Junami, Kanzi, Greenstar, Rubens, Breaburn of Wellant. Meer dan 50 gezinnen stapten in het project.

Berreboom
Voor de familie van Berre Van Hoye is deze Fruitrush een speciaal en intens moment. Berre overleed twee jaar geleden kort na zijn geboorte. Het verwerken van het verdriet was zwaar voor zijn ouders Wouter Van Hoye en Christine Vandehole. “Wij hadden intussen al een Berrefonds opgericht om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar de levensbedreigende ziekte waaraan ons zoontje stierf. Toen wij dit voorjaar informatie kregen over deze activiteit hebben wij niet getwijfeld om een boom te adopteren en die de naam ‘Berre’ te geven. Met heel de familie zijn wij zaterdag komen plukken. Voor de volgende jaren is deze boom al terug geadopteerd en komen we met nog meer familie naar de fruitrush hier,” vertelde de mama.

JCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio