thumbnail: null
thumbnail: null

De Vits en Gennez in de clinch voor oog van de camera's

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez en haar partijgenote Mia De Vits, hebben zich woensdagmiddag niet van hun beste kant laten zien tijdens het debat over de Septemberverklaring van Kris Peeters. De Vits en Gennez vochten voor het oog van de camera hun discussie over Frank Vandenbroucke uit.

ikerremans

Het begon allemaal bij een interview dat VRT-journaliste Linda De Win afnam van Vlaams parlementslid Mia De Vits. Dat voormalig Vlaams minister Frank Vandenbroucke eerder dit jaar geen plaats meer kreeg in de Vlaamse regering, is duidelijk nog niet verteerd bij De Vits.

Democratisch deficit

"Er is een democratisch deficit in de partij. De afdelingen moeten meer inspraak krijgen en Brussel moet rekening houden met de afdelingen. De redenen die aangehaald worden voor het aan de kant schuiven van Vandenbroucke, zijn niet voor alle militanten evident." De Vits liet bovendien verstaan dat voorzitster Caroline Gennez "een initiatief" moet nemen.

Linda De Win confronteerde Caroline Gennez een halfuur later met de uitspraken van De Vits. "Absoluut oneens!", wuifde Gennez het zogenaamde "democratisch deficit" weg. Hoewel Gennez te kennen gaf dat ze het onderwerp liefst zo snel mogelijk wilde afronden, bleef De Win vragen stellen.

Stoken

"Ik weet dat u het plezant vindt om te blijven stoken", reageerde een bitsige Gennez. Het interview werd al snel afgerond en Gennez nam haar plaats in het parlement, naast Mia De Vits, weer in.

Meteen was duidelijk dat beide dames de discussie verder zouden uitvechten in het halfrond. Dreigende gebaren en hevige woordenwisselingen waren daar het zéér levendige bewijs van.

Beste score

Deze zomer stapten verscheidene verkozenen uit Vlaams-Brabantse sp.a-afdelingen op omdat ze zich niet kon vinden in de keuze voor Ingrid Lieten in plaats van Frank Vandenbroucke.

Vandenbroucke, die nochtans de beste score haalde in Vlaams-Brabant, werd na de regeringsonderhandelingen toch niet opnieuw tot Vlaams minister gekozen.

Provincieraadslid Arlette Caes (sp.a) uit Leuven heeft woensdag aan de Vlaams-Brabantse sp.a-afdelingen gevraagd om het voorzitterschap van Gennez te evalueren.

Meer over Caroline Gennez