Tom Naegels, Beleg

Los, de vorige roman van Tom Naegels, dateert uit 2005. De succesvolle verfilming van Jan Verheyen uit 2008 bracht het boek en de schrijver terug onder de aandacht. Een slimme zet, want een jaar later is er de nieuwe roman Beleg die duidelijk het gekende recept volgt.

jvandermosten

De thematiek van Naegels is nog steeds de multiculturele maatschappij, zijn decor de niet-toeristische wijken van Antwerpen. Ook het verhaal doet vertrouwd aan. We krijgen dezelfde hoofdpersonages met dezelfde problemen: een weldenkende Vlaming uit de gegoede middenklasse en een jonge vrouw zonder papieren uit een exotisch land. Ze beginnen een relatie met goede intenties, maar de kloof lijkt dieper dan eerst gedacht. Alleen het vertelperspectief wordt nu omgedraaid: het verhaal wordt verteld door de ogen van de immigrant, de vrouw die een nieuw leven probeert op te bouwen in het westen.

Judith ontvlucht haar geboorteland Eritrea omdat ze niet wil worden uitgehuwelijkt. In afwachting van een verblijfsvergunning, toont ze haar goede wil. Ze leert Nederlands, volgt een inburgeringstraject en zoekt een job via de VDAB. Ze werkt als fabriekarbeidster, poetsvrouw, babysit… Maar dan leert ze toevallig Leon kennen, een hyperactieve gepensioneerde die zich het lot van asielzoekers aantrekt en zich opdringt met raad en daad. Via Leon leert ze dan zijn zoon Arno kennen. De relatie begint aarzelend, maar de liefde is echt en dan is er plots sprake van een huwelijk. De toekomstplannen komen echter in gevaar wanneer Arnold op vakantie in bed belandt met een andere Afrikaanse vrouw.

Tom Naegels is naast schrijver ook een geëngageerd journalist en columnist. In zijn sociaal-realistische verhalen schuwt hij de heikele thema's niet en geeft hij asielzoekers een gezicht en een ziel. Maar als verteller blijft hij soms steken in anekdotes en als schrijver mist hij vaak stijlgevoel en verbeelding. Geen grootse roman dus, wel een interessant én relevant tijdsdocument.

Meulenhoff/Manteau, 228p, 22,50 euro

Koop het boek Beleg in onze Boekenshop

JVA