Vinck (BAM): "Janssens verkoopt leugens rond Lange Wapper"

Het debat rond het Oosterweeldossier wordt dag na dag grimmiger. In een open brief reageert Karel Vinck, voorzitter van de raad van bestuur van BAM, met erg striemende kritiek op de houding van Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Diens partijgenote en ex-Vlaams parlementslid Kathleen Van Brempt zet de BAM dan weer op zijn plaats.

jrosquin

Kort geleden haalde Janssens nog uit naar de rol die de BAM en de Vlaamse regering speelde in het dossier rond de Lange Wapper. Janssens, die openlijk kiest voor het tunneltracé van Arup/Sum, noemde de BAM onder meer het instrument van de bezetter.

"Leugens van Janssens"

Vinck meende dat hij die kritiek niet langer over zich heen kon laten gaan een kroop in zijn pen. Volgens Vinck is het Janssens zijn goed recht om een mening in te nemen in het debat. Het is echter niet fair om de BAM onbetrouwbaar te noemen en de organisatie te beschuldigen van dreigementen.

"Dat actiegroepen zich bedienen van halve waarheden en hele leugens, dat kan ik nog ergens begrijpen. Maar om hetzelfde uit de mond van de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen te moeten horen, een burgemeester die bovendien nationale verantwoordelijkheden draagt, dat is onaanvaardbaar", aldus Vinck.

"Janssens is populist"

Vinck verwijt Janssens dat hij de populistische toer opgaat en de gemakkelijkste weg kiest, namelijk dat hij het standpunt inneemt dat gedragen wordt door het grootste deel van de bevolking. De kritiek van Janssens gaat ook enkel naar de Lange Wapper en niet naar andere openbare projecten van de BAM.

Vinck herinnert er nog eens aan dat het Arup/Sum-tracé nog lang geen waardig alternatief is, maar dat dat project nog in de studiefase zit. Het BAM-tracé is daarentegen een afgewerkt project waar al meer dan 100 miljoen euro aan studies en voorbereidingen naartoe ging.

"BAM ontsnapt aan elke controle"

Kathleen Van Brempt, huidig lid van het Europees parlement, zette de BAM dan weer op zijn plaats in De Ochtend van Radio 1. "De BAM valt volledig uit zijn rol en ontsnapt aan elke controle", meent Van Brempt. De BAM is een overheidsorgaan, dat de beslissingen van de beleidsvoerders moet uitvoeren.

Wat de BAM nu doet is optreden als een belangenorganisatie, terwijl het eigenlijk neutraal moet blijven en moet zwijgen tot het volk zich heeft uitgesproken in het referendum, zo gaat Van Brempt verder.

Sp.a voert campagne

Wie alleszins zeker wel stevig campagne voert in de aanloop naar het referendum is de sp.a zelf. De partij is bezig met een stevig offensief en vele leden gaan actief affiches plakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer