Jambers: "Vele jaren eenzaamheid gekend, zonder seks"

Print
Jambers: "Vele jaren eenzaamheid gekend, zonder seks"

Jambers: Vele jaren eenzaamheid gekend, zonder seks

Jarenlang heeft hij mensen indringend in de ogen gekeken en onomwonden privé-vragen gesteld. Vandaag legt Paul Jambers (64) met ‘Ik heb het gedaan’ een autobiografie op tafel waarvoor hij zelf een jaar lang in de spiegel keek.

Waarom dit boek?

“Ik heb in mijn carrière honderden mensen uitgevraagd over alles wat hen bezighield, het leek me interessant om mezelf eens te ondervragen, bij wijze van introspectie. Daarnaast is dit boek een manier om te bewaren. Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven, maar dat zit allemaal opgeborgen (tikt zich op het hoofd). Als dat geheugen wegvalt, is alles weg.”

U schrijft ook over vrouwen met wie u verhoudingen had - soms twee tegelijk - terwijl ze zelf in een andere relatie zaten. Weten de vrouwen in het boek van de opname van hun verhaal af?

“Nee. Maar ik heb alle namen veranderd, en de context hier en daar licht gewijzigd."

"Dat ongebonden leven was een keuze, maar ik bekloeg het me soms. Er passeerden nu en dan vrouwen, maar het gebeurde ook vaak dat ik hele weekends alleen thuis zat. Ik heb vele dagen en jaren van eenzaamheid gekend. Zonder seks ook. Dat was niet gemakkelijk.”

Eefje RAMPART

‘Ik heb het gedaan’, Paul Jambers, Meulenhoff/Manteau, 712p, 24,95 euro.