VS roepen op tot kalmte na terugkeer Hondurese president

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de omvergeworpen Hondurese president Zelaya in het geheim teruggekeerd is naar de hoofdstad van zijn land. De VS blijven Zelaya steunen maar roepen op tot kalmte.

wverhaert

"We bevestigen dat hij in Honduras is. Waar precies, dat weten we niet”, zei de woordvoerder van ministerie, Ian Kelly, net voor er op het internet foto’s begonnen te circuleren van Zelaya op de Braziliaanse ambassade in Honduras.

“Ik kan daar op dit punt enkel aan toevoegen dat we onze oproep aan beide partijen herhalen om af te zien van welke activiteit dan ook die geweld kan uitlokken." Kelly herhaalde ook nog eens dat Washington Zelaya beschouwt als "de democratisch verkozen en grondwettelijke leider van Honduras."

Slag in het gezicht

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Jose Miguel Insulza, had een gelijkaardige boodschap. "De grondwettelijke president van Honduras, Jose Manuel Zelaya, bevindt zich momenteel in Tegucigalpa", zei hij in een verklaring. "Ik wil alle betrokkenen tot kalmte oproepen en de de-factoregering op het hart drukken dat ze verantwoordelijk is voor de veiligheid van president Zelaya en de Braziliaanse ambassade".

De terugkeer van Zelaya is een slag in het gezicht van de regering van Roberto Micheletti, die verkozen werd als interimpresident door het congres nadat legereenheden Zelaya het land uitzetten op 28 juni. Maar het is tegelijk een onverwachte uitdaging voor de regering-Obama aan de vooravond van een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN.

Bron: JG (IPS)

Meer over Honduras