Bekijk de foto's van de Sanicole Airshow

Gisteren hebben naar schatting meer dan 30.000 toeschouwers de 33ste Airshow van Sanicole bezocht. Een recordopkomst die wellicht voor een flink stuk te verklaren valt door de opmerkelijke affiche waarop de militaire straalvliegtuigen nadrukkelijk aanwezig waren.

(foto's: Fabien Cuypers)

“Niet verwonderlijk als je weet dat we in deze show de 30ste verjaardag van de F16 en de 60ste NAVO-verjaardag verwerkten. Komt daarbij dat de lopende Tiger Meet-oefening ons de unieke kans bood om extra formaties gevechtsvliegtuigen te showen”, zegt woordvoerder Joeri Mombers.

Naast moderne toestellen kreeg ook het historisch erfgoed aandacht, want het was immers 65 jaar geleden dat de operatie Market Garden deze regio bevrijdde. De camera’s werden massaal naar het nevelige luchtruim gericht toen de imposante Vulcan overvloog. Deze Britse bommenwerper van ruim 200 ton met 4 krachtige turbojets raakte via een ambitieus restauratieproject vliegklaar en volgens insiders zou dit wel eens zijn laatste vlucht over het Europees vasteland geweest kunnen zijn.

Acrobatie

Verder kon het publiek zich vermaken met indrukwekkende acrobatie van onder andere de Patrouille Suisse, die al jaren op het verlanglijstje van Sanicole stond en zowat het enige Europese team was dat in het clubpalmares ontbrak. Zij mochten deze 33ste editie dan ook afsluiten met een act die wellicht een ereplaats zal krijgen in het fotoboek dat Sanicole binnenkort publiceert.

Staf BOONS

Meer over Navo