"Mathilde is een lieftallig seutje"

In ’Mathilde & co, de familie d’Ambras’ heeft royaltywatcher Jan Van den Berghe het over de adellijke achtergrond van onze kroonprinses. Voor de laatste keer, want Van den Berghe heeft schoon genoeg van royaltykwesties.

wverhaert

Uw hoeveelste boek over de monarchie is dit intussen? Jan Van den Berghe: “Het twaalfde of dertiende, geloof ik. Hoog tijd om ermee te stoppen. Er komt nog één boekje, in de reeks ’De essentie’ van uitgeverij Luster. In vijftig pagina’s mag ik daarin de monarchie uitleggen. Dan is het eindelijk afgelopen.”

U hebt er precies écht wel genoeg van. “Ja, ik voelde me als een gevangene met zo’n bol aan zijn been. Er waren dagen dat ik gebeld werd door vijftien, twintig journalisten. En altijd over de meest triviale dingen: Filip die een baard laat groeien, Mathilde die met haar kroost naar Plopsaland trekt. En dan te weten dat die hele monarchie me maar matig interesseert. Ik heb jaren geloofd in de kerstman, en nu ik er stilaan op begin te lijken, wil ik me bezig houden met de dingen die me wél interesseren.”

Wat vindt u eigenlijk van Mathilde? “Ze wordt eigenlijk het best getypeerd door Nathalie Meskens in ‘Wij van België’. Zo met haar hoofdje licht voorover gebogen, het lieftallige seutje met altijd de beste voornemens.”

Zo perfect is toch niemand? “Dat is ze ook niet. Dat schrijf ik ook in mijn boek. Zij draagt de broek in dat huwelijk. En volgens ingewijden in de geheimen van het hof zou ze op haar moeder lijken, die nogal eens graag met de borden smijt.”

Bénédicte VAN PAESCHEN