Iraanse regime heeft meerderheid bevolking achter zich

Ondanks massale betogingen tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad staat een meerderheid van de Iraanse bevolking nog steeds achter het regime.

wverhaert

Vier op vijf Iraniërs zeggen dat ze Ahmadinejad de legitieme president van Iran vinden. 62 procent heeft “veel vertrouwen” in de officiële uitslag van de verkiezingen op 12 juni, die Ahmadinejad al na enkele uren 62,6 procent van de stemmen gaf. Drie kwart van de Iraniërs noemt de beslissing van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, om de verkiezingsuitslag te onderschrijven correct.

Acht op tien respondenten heeft vertrouwen in Ahmadinejad. De enquête laat ook een vertrouwen in de belangrijkste overheidsinstellingen van het land zien. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het vertrouwen van 72 procent en de politie van 83 procent van de Iraniërs.

Acht op tien respondenten zei ook tevreden te zijn over de manier waarop de autoriteiten verkozen worden in Iran, een stijging met 22 procent ten opzichte van de WPO-enquête in februari 2008.

Angst voor represailles

Sommige Irandeskundigen wijten het grote vertrouwen in het regime aan de angst voor represailles, vooral na het harde optreden tegen de massademonstraties na 12 juni. “Als ik in Iran zou wonen en iemand belde me met die rechtstreekse vragen, dan zou ik zeer wantrouwig zijn om ze eerlijk en rechtstreeks te beantwoorden”, zegt Farideh Farhi, een Iraanse wetenschapper aan de Universiteit van Hawaï.

PIPA-directeur Stephen Kull merkt zelf ook op dat een op vier respondenten niet wilde vertellen voor wie ze gestemd hadden, een “extreem hoog aantal” dat “suggereert dat de mensen zich niet echt comfortabel voelden bij dit onderwerp”.

Bron: RP (IPS)

Meer over Iran