Woestijn rukt steeds verder op in Latijns-Amerika

De woestijnvorming rukt steeds verder op in Latijns-Amerika. Een van de zwaarst getroffen landen is Argentinië. Daar begint vandaag een twee weken durende VN-conferentie over woestijnvorming.

wverhaert

“De woestijnvorming is de kanker van de aarde”, zegt de Argentijnse georgrafe Elena Abraham, directeur van het Argentijns Instituut voor Onderzoek van Droge Gebieden (Iadiza). “Het is een aftakeling zonder spectaculaire verschijnselen, die zich gestaag doorzet. Zodra ze zichtbaar wordt, is er geen oplossing meer en moet men uitwijken naar alternatieven.”

In Buenos Aires begint vandaag de negende sessie van de VN-conferentie over de Woestijnvorming met meer dan 2500 aanwezigen uit 193 landen, onder wie beleidsmensen, wetenschappers en ngo-vertegenwoordigers. De VN-conferentie vond van 1997 tot 2001 jaarlijks plaats en sindsdien tweejaarlijks.

Tijdens deze sessie wil men het onder meer eens worden over gemeenschappelijke indicatoren voor de woestijnvorming. “We moeten kunnen zien hoe ver de achteruitgang gevorderd is, en daarom hebben we efficiënte indicatoren nodig”, zegt Octavio Pérez Pardo, bij het Argentijnse ministerie van Leefmilieu verantwoordelijk voor de strijd tegen woestijnvorming.

Kwart van Latijns-Amerika

Volgens de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben van de VN (Cepal) bestaat een kwart van de regio uit aride, semi-aride en subhumide gebieden en heeft driekwart van die gebieden “ernstige aftakelingsproblemen” als gevolg van de klimaatwijziging en slechte productiemethodes.

Bron: RP (IPS)