Crisis doet Keniaanse bloemensector verwelken

Keniaanse bloemenkwekers hebben de eerste acht maanden van dit jaar een derde minder geproduceerd dan in 2008. De internationale economische crisis en de droogte in Kenia treffen de jarenlang bloeiende nijverheid onverwacht hard. Sommige bloemenkwekers schakelen al over op groenten en brengen daarmee kleine boeren in de verdrukking.

wverhaert

Kenia heeft zich de voorbije decennia opgewerkt tot een bloemengrootmacht. Het land is de grootste exporteur van snijbloemen naar de EU. Maar na meer dan twintig jaar groei gaat het nu opeens hard bergaf in de sector.

Volgens de Keniaanse Bloemenraad hebben de telers in Kenia van januari tot eind augustus maar 80.000 ton bloemen geproduceerd, 40.000 ton minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat de negatieve groei zich de komende maanden nog doorzet.

Europese vraag keldert

Kenia exporteert vooral bloemen naar Europa. Volgens verschillende rapporten heeft de crisis de vraag naar bloemen daar met ongeveer 30 procent doen teruglopen. Bovendien voert Colombia, na Nederland de grootste exporteur van bloemen in de wereld, meer bloemen uit naar Europa omdat de markt in de VS is ingestort.

Telers uit de streek van Naivasha, de belangrijkste bloemenregio in Kenia, moesten hun productie ook verminderen omdat ze geen irrigatiewater genoeg meer hebben. Het waterpeil in het meer van Naivasha daalt schrikbarend, en de overheid heeft een rantsoeneringsprogramma opgezet om dat tegen te gaan. Water voor huishoudelijk gebruik krijgt daarbij voorrang. Het meer viel in het verleden al twee keer droog.

Bron: PD (IPS)