Ondernemingsraad Opel gekant tegen plannen Magna

Het autotoeleveringsbedrijf Magna is van plan 4.500 banen te schrappen bij Opel in Duitsland. De ondernemingsraad van Opel kant zich tegen de plannen van Magna.

jrosquin

De plannen van de Oostenrijks- Canadese groep met Opel krijgen stilaan vaste vorm en daaruit blijkt dat ook de Duitse fabrieken zullen delen in de klappen. In heel Europa zouden 10.560 arbeidsplaatsen sneuvelen. In Duitsland zijn het er 4.500, meldde de krant Die Welt am Sonntag gisteren. Zij beriep zich op hoge onderhandelaars over het dossier. De fabriek in Bochum zou het hardst getroffen worden. Daar staan 2.045 banen op de tocht.

Gesprekken aan de gang

De ondernemingsraad van Opel kan zich alvast niet vinden in de plannen van Magna. Voorzitter van de raad Klaus Franz zei dat de geplande inkriming van het personeelsbestand gelijkmatig moet gebeuren. Intussen zijn er gesprekken aan de gang tussen vertegenwoordigers van werknemers van Europese Opelfabrieken en managers van Opel en Magna. Daar zal onder meer de verdeling van de productie over de verschillende fabrieken worden besproken.

Betoging

Het verzet tegen de overname van Opel door Magna en het bijbehorende banenverlies neemt intussen toe. Ruim 15.000 demonstranten trokken zaterdag door Zaragoza om hun ongenoegen kenbaar te maken over het zware banenverlies.

Buitenlandse vakbondsvertegenwoordigers en leden van de Europese ondernemingsraad van Opel komen woensdag betogen in Antwerpen om het personeel van de met sluiting bedreigde fabriek te ondersteunen.

PDB