Ook Brussels parket wil jonge relschoppers sneller straffen

Het Brussels parket kan zich vinden in de vraag van de lokale politie van Molenbeek om jongeren die rel schoppen sneller te bestraffen. "Wij zijn ook vragende partij voor een snelrechtprocedure", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Op dit moment hebben we daar niet de mensen of de middelen voor, maar we zijn bereid te overleggen met de politie en de minister."

ikerremans

De lokale politie van Sint-Jans-Molenbeek klaagde afgelopen weekend dat het gerecht veel te veel tijd nodig heeft om jonge relschoppers te straffen. "Er is een te lange periode tussen het feit en de bestraffing", zei korpschef Johan De Becker zondag in 'de Zevende Dag'.

"Wij zijn vragende partij voor een snellere bestraffing en meer middelen voor de gerechtelijke instanties. Een jongere komt terug in de wijk en heeft de indruk dat hij niet gestraft wordt, alhoewel de bestraffing maanden, jaren later volgt", aldus De Becker.

Nog geen uitnodiging

Maandag liet ook het Brussels parket weten voorstander te zijn van de hernieuwing van het snelrecht. "Voorlopig hebben wij nog geen officiële uitnodiging ontvangen voor een dergelijk overleg", zegt de parketwoordvoerder. "Maar we zijn vanzelfsprekend bereid om daaraan deel te nemen als men ons dat vraagt."

Donderdagavond en -nacht braken rellen uit in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek nadat een 14-jarige Marokkaanse jongen gearresteerd werd omdat hij enkele politieagenten had uitgedaagd.

Meer over Brussel