Sarkozy en de Villepin vereffenen Clearstream-rekening

Maandagmiddag is het Clearstream-proces na vijf jaar vooronderzoek van start gegaan voor de correctionele rechtbank in Parijs. Aanklager is de Franse president Nicolas Sarkozy, één van de beschuldigden is gewezen eerste minister Dominique de Villepin.

ghouben

Sarkozy heeft nog een rekening open staan bij de Villepin. Die zou de Franse president ten onrechte het opstrijken van steekpenningen in de schoenen geschoven hebben.

Fregatten

De affaire draait inderdaad om rekeningen, bankrekeningen van de Luxemburgse instelling Clearstream. Rekeninggegevens van Clearstream werden in 2004 anoniem verstuurd naar rechter Renaud van Ruymbeke. De rekeningen zouden een stroom van smeergeld aantonen naar aanleiding van de verkoop van marinefregatten aan Taiwan in 1991.

Lastercampagne

Ondermeer Nicolas Sarkozy zou volgens die gelekte maar vervalste gegevens een geheime Luxemburgse rekening met smeergeld hebben bij Clearstream. Vijf betrokkenen worden vervolgd voor de correctionele rechtbank voor "lasterlijke aantijgingen". Onder hen voormalig eerste minister de Villepin. Nicolas Sarkozy verdenkt de Villepin ervan meegewerkt te hebben aan deze lastercampagne.

Georchestreerd lek

Sarkozy en de Villepin waren destijds verwikkeld in een strijd om de politieke opvolging van Jacques Chirac. Volgens de advocaten van Sarkozy heeft de Villepin nagelaten te wijzen op het feit dat de Clearstream-gegevens vervalst waren, hoewel hij daarvan op de hoogte was. Erger, de Villepin zou één van de beklaagde gevraagd hebben de valse gegevens nog door te spelen aan het gerecht.

De Villepin riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.