"Veelbelovende resultaten" voor kankertest van OncoMethylome

OncoMethylome uit Luik meldt veelbelovende resultaten voor een test op darmkanker die het bedrijf heeft ontwikkeld.

ghouben

Maandag presenteerde het Biotechnologiebedrijf de resultaten op een gespecialiseerde conferentie in Berlijn.

Bij de studie werd het bloed van 193 darmkankerpatiënten en 688 mensen zonder darmkanker getest. De afwezigheid van darmkanker werd in ongeveer 90 procent van de gevallen correct voorspeld. De aanwezigheid van darmkanker werd in 77 procent van de gevallen correct voorspeld.

Niet-invasieve screening

"De nieuwe test kan gebruikt worden als een niet-invasieve screeningsoptie voor patiënten die geen darmscopie willen, die geen toegang hebben tot darmscopie of die een test in de ontlasting niet willen ondergaan”, zegt Dr. Louwagie van OncoMethylome.

7.000 proefpersonen

Hij noemt de testresultaten "veelbelovend". OncoMethylome voert nu een grotere studie uit en wil een samenwerkingsovereenkomst sluiten met een distributeur. Het bedrijf wil tegen eind dit jaar 7.000 mensen gerecruteerd hebben voor een screening die nu al loopt in verscheidene Duitse darmscopiecentra.

Darmkanker komt voor bij 1 op 17 personen en is de tweede meest voorkomende doodsoorzaak als gevolg van kanker in de Verenigde Staten en Europa, waar samen jaarlijks ongeveer 560.000 mensen de ziekte ontwikkelen en er 250.000 aan sterven.