Aantal Alzheimerpatiënten zal verdrievoudigen

Het aantal mensen dat last heeft van dementie gaat de komende decennia fors toenemen. Rond 2050 zullen er wereldwijd meer dan 115 miljoen mensen lijden aan de ziekte van Alzheimer of een gelijkaardige aandoening. Dat is drie keer zoveel als nu het geval is.

ghouben

Het aantal patiënten met dementie zal om de twintig jaar verdubbelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Londense universiteit King's College. De resultaten daarvan zijn maandag gepubliceerd naar aanleiding van de Internationale Alzheimerdag.

Volgend jaar zullen ongeveer 35 miljoen mensen aan een vorm van dementie lijden. Rond 2030 loopt het aantal patiënten op tot ongeveer 65,7 miljoen en rond 2050 tot 115,4 miljoen.

De belangrijkste verklaring voor deze forse stijging is het feit dat mensen steeds ouder worden, vooral in ontwikkelingslanden. Zo zou het aantal dementiegevallen in Zuid-Europa de volgende twintig jaar met ongeveer 140 procent stijgen, tegen ongeveer plus 44 procent in West-Europa.

Deze raming kan nog een onderschatting zijn van de werkelijkheid omdat veel ontwikkelingslanden geen gegevens bijhouden over dementie.