Lippens: "Waarom zou ik mea culpa moeten slaan?"

"Ik zie niet in waarom ik mea culpa zou moeten slaan. Er zijn inderdaad vergissingen begaan, maar als ondernemer kan men zich al eens vergissen." Dat zei Maurice Lippens, maandagochtend op Radio 1.

jrosquin

De verguisde ex-topman van Fortis heeft na één jaar bankencrisis het stilzwijgen doorbroken en relativeert zijn eigen rol in de val van Fortis. "Niemand had de crisis zien aankomen, ook ik niet", aldus Lippens. Fortis deelde enorm in de klappen, voornamelijk omdat het zich diep in de problemen had gewerkt met de overname van het Nederlandse ABN AMRO. Lippens werd als de grote boosdoener gezien en hij besliste om zich een jaar lang weg te stoppen.

Totaal uitgeput

"Mijn dokter had mij verplicht om in het donker te blijven liggen", aldus Lippens. "Ik was totaal uitgeput, zowel psychologisch als lichamelijk. Ik probeerde aan niets te denken en zoveel mogelijk te slapen. Ik besliste om niet te praten over heel de zaak, hoewel het niet makkelijk was na alle dingen die over mij zijn gezegd."

Na zijn recente interview kreeg Lippens opnieuw bakken kritiek over zich omdat hij had gezegd dat het "anders zou zijn verlopen als mijn beter naar mij had geluisterd". Die woorden trok hij niet in. Lippens wijst op de zeer sterke raad van bestuur in Fortis, die een grotere beslissingsmacht heeft dan de topman. "Ik ben geen zonnekoning."

Overnamedeal

Lippens wees er nog eens op dat de crisis door niemand kon worden voorzien. De overname van ABN AMRO kan hem dus niet verweten worden. Hij erkende wel dat de Fortis-top er sinds eind 2007 al aan dacht om de deal af te blokken, omdat er zich al de eerste donkere wolken begonnen af te tekenen. "Toen was het echter al te laat, om zo'n grote deal af te breken."

Leterme-achtig gebabbel

Ten slotte had Lippens nog goede woorden over voor Jean-Paul Votron die hij een "echte staatsman" noemde. Lippens loofde Votron omdat hij hem steeds verdedigde.

Minder goede woorden had Lippens over voor de federale regering die "wel rekening hield met de spaarders en de werknemers, maar niet met de aandeelhouders." Lippens begrijpt dat hij als zondebok wordt aangewezen door de boze aandeelhouders, maar begrijpt minder de kritiek van toenmalig premier Yves Leterme. "Hij wist dat ik ziek in bed lag en toch verweet hij mij dat ik niets van mij laat horen. Dat is echt Leterme-achtig gebabbel", zei Lippens met afschuw.