Vooraan instappen op bus vanaf vandaag verplicht

Vanaf vandaag, maandag, zijn reizigers verplicht om vooraan in te stappen op de bus. Vervoersmaatschappij De Lijn wil op die manier voor meer veiligheid zorgen en zwartrijden tegengaan.

ikerremans

Het was al langer bekend dat vooraan instappen verplicht zou worden, maar sinds maandag riskeren reizigers ook effectief een boete als ze de maatregel in de wind slaan.

Het gaat om een boete van 75 euro. Mensen met een kinderwagen of met een rolstoel mogen wel nog elders instappen en ook op trams geldt de maatregel niet.

De Lijn wil door de nieuwe regel meer controle geven aan de chauffeurs over wie er allemaal op hun bus stapt. Naast een verhoogde veiligheid wil de vervoersmaatschappij ook het zwartrijden veel moeilijker maken.

'Niet in de spits'

Reizigersorganisatie TreinTramBus is niet helemaal tevreden over de nieuwe regel. TTB noemt het vooraan instappen "in bepaalde omstandigheden zinvol, maar niet in de spits". "Nu kunnen de klanten langs drie deuren in- en uitstappen. Als iedereen ook in de spits langs dezelfde deur moet, zal dat al snel tot tijdverlies leiden", zegt TTB-woordvoerder Jan Vanseveren.

Onder andere in Gent en Antwerpen was er maandagmorgen al meer vertraging dan gewoonlijk. TTB vraagt daarom aan De Lijn om de verplichting enkel buiten de spitsuren te laten gelden. "Een dergelijke maatregel zou ook bij ons een optimaal compromis vormen tussen sociale veiligheid en doorstroming."

Over de mogelijke boete die reizigers boven het hoofd hangt als ze toch achteraan instappen is de organisatie niet te spreken. "Mensen die achteraan opstappen, worden nu op dezelfde manier behandeld als zwartrijders of vandalen die de bus beschadigen. Dit kan voor ons absoluut niet. Wij vragen dan ook de onmiddellijke intrekking van de boetes voor achteraan opstappen", aldus Vanseveren.

Meer over De Lijn