Belgische schutterijen houden het LDS levend

Een bijzonder mooie optocht is zondagmiddag door het centrum van Stokkem getrokken. Het ging om de stoet van het Limburgs Dames Schuttersfeest. 37 schuttersgilden marcheerden met prachtige uitrusting door de binnenstad. Nadien ging de eigenlijke wedstrijd van start.

Opvallend is wel dat het LDS of Limburgs Dames Schuttersfeest aan belangstelling aan het verliezen is. Van de 37 gilden waren er 24 Belgische groepen. Dat wil dus zeggen dat er amper 13 Nederlandse gilden aanwezig waren.

Heel wat koninginnen trokken voor de laatste keer dit seizoen hun koninginnekleed aan. Dirk Geebelen van de schutterij St.-Sebastiaan uit Dorne was er ook bij en hielp nog snel de laatste pluisjes wegvegen van het kleed van zijn echtgenote Liliane Drijkoningen. “Liliane is koningin van onze gilde en moet veel punten halen,” zegt Dirk.

“Mijn broer Leo is koning en nu mag mijn echtgenote op de feestweide pronken.” Na de optocht trokken de dames onder de schietboom om de overwinning van Den Ut in handen te krijgen. Den Ut is de tegenpool van Den Um die je mee naar huis krijgt als je het OLS wint. Er werd geschoten tot de duisternis inviel. Zaterdag om 11 u gaat de wedstrijd verder.

MMD


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio