Defibrillator met camera bewaakt

In Lommel hebben burgemeester Peter Vanvelthoven en Hans Eelen van het Rode Kruis Vlaanderen de eerste automatische externe defibrillator (AED-toestel) geïnstalleerd.

Dat gebeurde aan de buitengevel van het politiecommissariaat in het Dorp.

Vanvelthoven: “Met dit toestel stappen we mee in het project ‘Steden en gemeenten hartveilig’ van het Rode Kruis Vlaanderen. Het hartschokapparaat hangt op een goed zichtbare plek, dichtbij de markt en het Hertog Janplein. Hier bij het commissariaat is het extra veilig tegen diefstal. Bovendien is er constant camerabewaking. Iedereen mag wel het toestel uit de groene kast halen om een leven te redden.“

“Een hartschokapparaat inschakelen is erg zinvol want in België sterven wekelijks zo’n dertig mensen na een hartaanval. Met een defibrillator kan een leek iemand reanimeren”, vertelt Hans Eelen tijdens de demo die de Lommelse brandweer aan de Lommelse verenigingen gaf. “Kunnen reanimeren, is nodig.” “Daarom organiseren we samen met het Rode Kruis gratis opleidingen voor alle inwoners en verenigingen. Je leert in 3 uur tijd hoe een slachtoffer te benaderen, reanimeren en defibrilleren”, besluit de burgemeester.

CL

De lessen zijn op 1 oktober, 5 november en 3 december in de Rode Kruislokalen, N.Neeckxlaan (19-22 uur). Inschrijven moet via de balie in Het Huis van de Stad of via 011/39.97.99.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio