Fraudeproces met 90 man neemt hele week in beslag

Binnen drie weken begint voor de correctionele rechtbank in Hasselt een proces waarin 90 beklaagden, waaronder vijf vennootschappen, terechtstaan voor een grootscheepse btw- en belastingfraude. Het proces met voor- en namiddagzittingen zal de hele week van 12 tot 16 oktober in beslag nemen.

Het onderzoek naar de fraude met valse facturen startte in januari 2003 nadat de fiscus onregelmatigheden had opgemerkt en die aan het parket had gesignaleerd. Tussen begin 2000 en de zomer van 2003 is er veelvuldig gebruik gemaakt van valse facturen en zijn aangiften van btw en voor de berekening van de inkomstenbelasting vervalst. Het totale fraudebedrag benadert de 10 miljoen euro.

De meeste beklaagden zijn zelfstandigen en bedrijven uit heel het land die werkzaam waren in de bouwsector. De twee hoofdbeklaagden zijn een inwoner van het Nederlandse Zutphen (60) en een Hasselaar (61). Waar het parket het heeft over volledig fictieve verrichtingen, spreekt de verdediging van een systematische overfacturatie. Het procesdossier bestaat uit 38 mappen, die samen 5,7 meter dik zijn.

JaNi


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio