Dexia krijgt extra jaar staatswaarborg

Dexia mag ook volgend jaar een beroep doen op staatswaarborg van België, Luxemburg en Frankrijk als het geld leent bij andere financiële instellingen. Al zal het voor een kleiner bedrag zijn. De maximale borgstelling van de overheden zakt van 150 miljard euro naar 100 miljard euro.

jvangeyte

Dexia mocht sinds vorig jaar staatswaarborg inroepen als het leningen afsloot bij andere financiële instellingen. Op die manier was de bankgroep zeker dat hij steeds voldoende liquiditeiten had om aan alle opvragingen van klantentegoeden te voldoen.

De staatswaarborg liep in oktober af, maar wordt nu dus met een jaar verlengd. Er zijn wel enkele wijzigingen. Zo zakt het maximale bedrag waarop waarborg kan worden gegeven van 150 miljard euro naar 100 miljard euro en zegt Dexia zelfs toe om al het mogelijke te doen om het beroep te beperken tot 80 miljard euro. In ruil daarvoor mag Dexia de waarborg vragen voor leningen op maximaal vier jaar. Nu is dat nog twee jaar.

In de praktijk is de behoefte van Dexia om de staatswaarborg in te roepen overigens al gezakt. De financiële groep heeft nu voor 73,5 miljard aan leningen met staatswaarborg lopen. In mei dit jaar ging het nog om 95 miljard euro.

JVG