Tsjechië reageert verdeeld op verlies raketschild

Nu de VS het raketschild in Tsjechië hebben afgeblazen, klinkt de bezorgdheid om een toenemende Russische invloed steeds luider in aanloop naar de verkiezingen.

wverhaert

De neoliberale regering-Topolanek, die in mei viel na een motie van wantrouwen, had de bouw van het raketschild altijd fel verdedigd. “Dit is geen goed nieuws voor Tsjechië, voor de Tsjechische vrijheid en onafhankelijkheid”, reageerde Topolanek op het nieuws.

“We komen zo in een positie waarin we niet stevig verankerd zijn in een partnerschap, veiligheid en alliantie, en dat is een zekere bedreiging.” De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg uit het het kabinet-Topolanek zei dat de Amerikaanse beslissing een “goedkope” geste naar Rusland was.

Jiri Paroubek, de leider van de Sociaal-Democraten, omschreef het nieuws dan weer als “een overwinning voor de Tsjechische bevolking”. Hij voegde daaraan toe dat “nu duidelijk word wat wij al drie jaar lang zeggen: dat er geen nood is aan een Amerikaans raketschild.”

Brief

Schwarzenberg en de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel behoren tot de groep prominenten die deze zomer een brief ondertekenden aan de Amerikaanse president Barack Obama. Daarin waarschuwden ze voor de gevaren van een te vriendelijke houding tegenover Rusland. De brief kreeg veel aandacht in Oost-Europa, maar werd daarbuiten nauwelijks bekend.

De auteurs voerden aan dat het raketschild een “symbool van de Amerikaanse geloofwaardigheid” geworden was, en dat beslissingen over het schild “een significante impact op de toekomst van de transatlantische relaties” zouden hebben.

Bron: JG (IPS)

Meer over Tsjechië