Wii-ambassadeurs krijgen gratis games

Dit keer is het Nintendo menens met het online aanbieden van games. Een speler die vanaf oktober 20 vrienden helpt aansluiten op het online Wii-kanaal, mag straks haast de hele back-catalogus van Nintendo downloaden naar zijn Wii-console.

Verschillende ontwerpers van DSi- en Wiigames van over de hele wereld kwamen woensdag in het dure Londense Centre Point-gebouw hun games voorstellen die vanaf september/oktober te downloaden zijn.

jmartynowski

Laurent Fischer, Marketingdirecteur van Nintendo Europe benadrukte er het belang van videogames die je kan downloaden vanuit je luie zetel. “Ze zullen de games in de winkel niet vervangen. Ze zijn anders en goedkoper (tussen de 5 en 10 euro per stuk), maar het is duidelijk dat de markt voor videogames aan het veranderen is. Producenten proberen consumenten ook op andere manieren te bereiken. Bovendien zorgt dit voor creativiteit in de sector. Kleine ontwikkelaars kunnen via het downloadkanaal games uittesten of kleinere games aanbieden zonder dure distributiekosten. Ik droom er zelfs van dat gamers op die manier ooit de stap kunnen zetten naar game-ontwikkelaar.” En dat schijnt te lukken. Zo hebben studenten van het Amerikaanse GamePipe-programma het opmerkelijk DSi-spel ‘Reflections’ ontwikkeld en nu hun eigen bedrijfje opgericht. En ook het bizarre ‘And yet it moves’ is gemaakt door drie ex-informaticastudenten uit Australië. De graphics van de meeste downloadgames zijn niet zo verbluffend, maar er is wel een poging gedaan om nieuwe gameplay aan te bieden.

In oktober kan elke Wii-bezitter ‘Ambassadeur’ worden door zijn vrienden en familie aan te moedigen om zich aan te melden op het Wii-netwerk. De ambassadeur, maar ook de nieuw aangemelde speler, krijgt dan 500 Wii Points (5 euro) waarmee hij een game kan downloaden. Slaagt een ambassadeur erin om 20 mensen op het netwerk te helpen dan krijgt hij 10.000 Wii Points (goed voor100 euro) om spellen te downloaden. Maar daar blijft het niet bij. Iemand die vijf vrienden op het net haalt, bereikt de gouden status en mag alle Nintendo games van de ouwe NES gratis downloaden op zijn console. Beter nog wordt het voor mensen die het maximum van 20 nieuwe vrienden aansluit. Die bereikt de platinum status en mag alle Nintendo games voor de NES, SuperNES en N64 naar zijn console downloaden. Of dat de deur niet open zet voor fraude willen we weten van Laurent Fischer. “We hebben interne controlemogelijkheden om dat na te gaan, maar los daar van willen we zoveel mogelijk Wii-spelers op het net en vinden we dat gamers die ons daarbij helpen, mogen beloond worden.”