Terreuralarm in India

Volgens Israël dreigen er opnieuw terreuraanslagen in India. Opnieuw zouden die van de aan Al-Qaida gelieerde groep komen die vorig jaar in Mumbai toesloeg. Israël raadt toeristen aan drukke centra in India te vermijden.

wverhaert

Het Joodse Chabadcentrum in het Indiase Mumbai sluit voorlopig de deuren niet, maar het is wel uiterst alert na nieuw terreuralarm. Bij de bloedige aanslagen in Mumbai vorig jaar was het centrum een van de doelwitten.

In een communiqué liet de Nationale Veiligheidsraad van Israël (NSC) weten dat er opnieuw terreuraanslagen dreigen in India. Opnieuw zouden die van de aan Al-Qaida gelieerde groep komen die vorig jaar in Mumbai toesloeg.

Dreiging

De NSC noemt de dreiging “nakend en concreet” en waarschuwt vooral voor de regio Kashmir. “De terroristische groep die de zware aanval in het Indiase Mumbia heeft uitgevoerd, is van plan een aantal aanvallen in India uit te voeren, vooral tegen concentraties van westerse en Israëlische toeristen”, zegt de NSC. Ze raadt Israëli’s in India aan drukke punten, vooral toeristische zones, en gebieden zonder bewaking te vermijden.

Het gebeurt zelden dat Israël zo’n reisadvies geeft in verband met bevriende landen als India.

Zes doden

De aanslagen en gijzelingen in Mumbai vonden plaats van 26 tot 29 november 2008. Tien gewapende mannen vielen er diverse gebouwen aan, onder meer twee vijfsterrenhotels, een restaurant, een treinstation, een politiebureau, een ziekenhuis en het Mumbai Chabad House, een centrum waar veel joodse toeristen langskomen, vooral op belangrijke joodse feestdagen.

Er kwamen meer dan 180 mensen om, vooral Indiërs maar ook westerse en Israëlische toeristen. In het Chabadhuis werden de directeur, zijn vrouw en vier gasten omgebracht.

Bron: RP (IPS)

Meer over India