Maurice Lippens: "Nederland heeft België bestolen"

"De Nederlandse regering heeft België bestolen in de zaak-Fortis. Ook ik heb veel geld verloren en mijn gezondheid leed er enorm onder. Het was een echt trauma." Dat zegt Maurice Lippens een jaar na zijn vertrek bij Fortis.

wverhaert

Lippens was van 1990 tot eind september 2008 voorzitter van de raad van bestuur van Fortis. Hij gaf zijn ontslag als zoenoffer, zodat de regeringen van de Benelux de bank konden redden.

De voormalige voorzitter zegt begrip te hebben voor het feit dat aandeelhouders kwaad zijn. "Ik was verbolgen over de manier waarop de aandeelhouders behandeld werden door de Belgische regering. Bovendien heeft de Nederlandse regering België bestolen. Ik voelde mij na mijn vertrek ook angstig, diep gekwetst en was boos op mezelf, want ik dacht dat ik meer had kunnen doen."

"Maar ik heb niet gelogen en niets verstopt", aldus Lippens in een interview met De Tijd. "Men voerde inquisitieprocessen en vertelde leugens. Ik vond het moeilijk om niet te reageren op al die beschuldigingen, maar deed altijd wat mij het beste leek. Ik heb geen fouten gemaakt, enkel vergissingen."