Zondag literair feest met Zuiderzinnen

Het Antwerpse Zuid warmt zich op voor de tiende editie van ZuiderZinnen. Op zondag 20 september knettert het weer van de letteren, op meer dan 25 locaties in de stad. Rode draad is ’Moeder waarom lezen wij’, ofte welk boek prikkelde uw leeshonger?

jvandermosten

Met tien kaarsen op de taart is ZuiderZinnen aan een jubileumeditie toe. “Tien jaar geleden hadden we niet gedacht dat we zo ver zouden komen”, blikt organisator Luc Huybrechts terug. “ZuiderZinnen is heel kleinschalig begonnen. Eddy Van Vliet (de intussen overleden dichter, red.) en ik vonden dat literatuur meer gedemocratiseerd moest worden. Dat het woord terug naar het volk moest. Samen met Gazet van Antwerpen hebben we toen die eerste editie opgezet.”

Rode draad

De affiche van ZuiderZinnen heeft zoals elk jaar een rode draad. Dit jaar is dat ’Moeder, waarom lezen wij’. “Omdat we willen weten welk boek schrijvers en muzikanten aan het lezen heeft gezet. We hebben alle namen op de affiche die vraag voorgelegd. Ook van mensen die komen, willen we het weten."

"De eerste vijftig bezoekers die zich met hun lievelingsboek onder de arm aanmelden, krijgen een gratis ticket. Wat ik zelf op die vraag zou antwoorden? Daar moet ik niet over nadenken: Erik of het kleine insektenboek van Godfried Bomans.”

Ronkende namen

Van debutanten tot oude rakkers: de affiche van ZuiderZinnen is divers. Nieuw is overigens een debutantenpodium in de foyer van BAFF, het vroegere Raamtheater. Gevestigde waarden als Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts, Peter Terrin, Abdelkader Benali, Stan Lauryssens en Jeroen Olyslaegers treden aan in het Museum voor Schone Kunsten.

In het Zuiderpershuis staan de zitjes klaar voor onder meer Gerrit Komrij, Remco Campert, Bart Koubaa en Naema Tahir. “En we zijn blij met enkele interessante nieuwe namen, zoals Robert Vuijsje, Herman Koch en P.F.Thomése”, zegt Luc Huybrechts. “Marcel Vanthilt komt als debuterend schrijver, auteurs als Geert van Istendael, Tom Naegels, Rick de Leeuw en Erik Vlaminck presenteren nieuw werk.”

ZuiderZinnen heeft ook muziek in petto. Raymond van het Groenewoud geeft de aftrap, maar ook Johan Verminnen, Mira, Frank Boeijen en Ernst Löw komen zingen.

Antwerpen autovrij

ZuiderZinnen valt elk jaar in het weekend dat Antwerpen autoluw wordt gemaakt. “De straat aan de boeken en de mensen: dat past helemaal in de filosofie van ZuiderZinnen”, aldus Huybrechts.

“De vorige jaren zijn we begonnen met een soort vrijmarkt: mensen werden uitgenodigd om standjes met oude boeken, prullaria en speelgoed voor hun deur te zetten. Dat idee willen we uitbreiden, zelfs naar de hele stad toe. Zo spreken we iedereen aan, en kunnen mensen voor een prikje interessante boeken op de kop tikken.”

Praktisch

ZuiderZinnen, op zondag 20 september tussen 13 en 19u in Antwerpen. De meeste optredens vinden plaats in de buurt van de Leopold De Waelplaats, maar Zuiderzinnen deint uit naar de Arenberschouwburg, Park Spoor Noord en Lillo Boekendorp. Tickets kosten 6/3 euro en zijn te koop op de Leopold De Waelplaats.

Meer info via www.zuiderzinnen.com

Eefje RAMPAERT