Opgegraven lichamen waren slechts skeletten

In het assisenproces over de Polderbosmoorden vond opnieuw een marathonsessie van politieverklaringen plaats. De jury kreeg ook voor het eerst foto’s te zien van de opgegraven lichamen. Daarvan waren alleen de botten nog over.

jvandermosten

Zeven jaar nadat Pascal Wauters en Yves Hotome waren verdwenen, konden hun lichamen eindelijk worden opgegraven. Nick Bertels wees de politie in 2005 een paar plaatsen aan in de Hobokense Polder waar Yves Hotome begraven zou kunnen liggen.

“Ondertussen stonden daar metershoge braamstruiken, dus die moesten we eerst weghalen”, vertelde Jozef Swartele van het Disaster Victim Identification (DVI) team van de politie. “Daarna verkenden we het terrein met lijkhonden. Omdat de lichamen al verteerd waren, had dat geen resultaat. Een metaaldetector leverde ook niets op, want er wordt daar nogal wat rommel gestort. Dus zijn we het terrein gaan afgraven. Steeds per laag van 8 à 10 centimeter, om het lichaam intact te houden als we het zouden vinden.”

Aanwezig

De families van de slachtoffers hadden gevraagd of ze bij de opgravingen aanwezig mochten zijn. En de onderzoeksrechter had daar toestemming voor gegeven. “‘s Morgens, toen we bij de gegraven put aankwamen, zagen we op de zandhoop ernaast in de verte al een eenzame figuur staan”, vertelde een van de speurders. “Dat was de vader van Pascale Wauters. Die stond daar al te wachten bij die grote uitgegraven vlakte van wel honderd meter lang en twee meter diep, in de hoop zijn dochter terug te vinden. Maar we vonden in het Polderbos op 2 april 2005 alleen het lichaam van Yves Hotome, en niet dat van Pascale.”

Omdat de moeder van Pascale Wauters ernstig ziek was, besloot de politie om extra druk uit te oefenen op Sebastiaan Samyn. “We zeiden hem dat er sowieso een assisenzaak zou komen nu er een lichaam gevonden was. Hij moest beseffen dat er op het proces misschien wel een laatste ultieme smeekbede van de moeder van Pascale op video zou kunnen worden uitgezonden. We benadrukten dat hij zich goed moest realiseren wat voor impact dat op een jury kon hebben.”

Gevouwen armen

Samyn liet weten dat hij zelf wel zou uitmaken wanneer hij een verklaring wilde afleggen. Maar niet veel later legde hij de politie toch uit dat Pascale Wauters waarschijnlijk in de buurt van Fort VIII begraven lag, vlak bij de spoorweg.

Daar werd haar lichaam op 14 april ook gevonden, niet ver van een grachtafvoer van Umicore. “In vogelvlucht drie kilometer van het lichaam van Yves Hotome”, zei een van de agenten. “Ze had de armen voor haar borst gevouwen. Ook haar lichaam was trouwens niet veel meer dan een skelet. Er werden alleen nog zes vingernagels gevonden, haarresten, en dan haar oorbellen, sleutels, en resten van haar kleren.”

Ook bij het graf van Yves Hotome werden nog wat persoonlijke spullen aangetroffen: een gouden halsketting, sleutels, kleingeld, en kledingresten.

MF