Vlaams onderwijs moet meer dan 100 miljoen euro besparen

Het departement Onderwijs zal de komende dagen voor 103 miljoen euro besparingen moeten doorvoeren. Dat kwamen de onderwijsvakbonden te weten van het ministerie van Pascal Smet (sp.a). Zij vrezen dat de budgettaire inkrimpingen in werkelijkheid nog veel hoger zullen liggen.

jrosquin

In 2010 zal het Vlaams onderwijs 36 miljoen euro moeten besparen. Het jaar daarop zullen de besparingen op 67 miljoen euro liggen. "Die cijfers lagen in feite al tijdens de regeeronderhandelingen op tafel", aldus Jos Van Der Hoeven van de christelijke vakbond COC in De Morgen.

Oplossingen

De vakbonden erkennen dat het om relatief kleine besparingen gaan in vergelijking met andere departementen, "maar 67 miljoen euro in één jaar staat toch gelijk aan omgerekend 1.400 à 1.500 jobs", meent Van Der Hoeven.

Toch zijn de vakbonden bereid om mee naar oplossingen, tenminste als de besparingen uiteindelijk niet nog hoger zullen liggen. Dan kan er gevreesd worden voor acties. De verschillende onderwijsvakbonden wachten nu op het besparingslijstje van minister Smet vooraleer conclusies te trekken.

Meer over Pascal Smet