Eén begraaft Eurosong als selectie voor het Songfestival

André Vermeulen, Songfestival-specialist van de VRT, vindt Els de Schepper, Dani Klein van Vaya Con Dios of opnieuw Urban Trad geschikte kandidaten voor het Songfestival.

jrosquin

Eén voert de huidige Eurosongformule af. Vermeulen vindt dat een goede zaak: “Een van de problemen was wellicht dat de Vlaamse kijkers te veel rekening hielden met factoren zoals nationale bekendheid, terwijl dat in Europa natuurlijk geen rol speelt.”

Bovendien zijn er nu meer kandidaten, denkt Vermeulen. “De barrière van de nationale voorronden, waar ook wel wat minder serieuze inzendingen tussen zaten, valt weg.”

Geen gouden formule

Een gouden formule die gegarandeerd succes oplevert, is er niet, bewijst het verleden. “We moeten volgens mij op zoek gaan naar open- top professionele artiesten met live-ervaring die zich kunnen verkopen op een groot internationaal podium. En ze mogen gezegend zijn met een dosis lef, zonder arrogant te zijn.”

“Het is makkelijker om artiesten te vinden die naar het Songfestival willen dan artiesten die aan Eurosong willen deelnemen. Maar moeilijker wordt wellicht een geschikt liedje vinden. Ik heb de indruk dat Vlaamse componisten meestal iets te snel tevreden zijn. Ik heb niet het gevoel dat we vorige jaren minder kregen dan we verdienden. We moeten de fout bij onszelf durven te zoeken.”

Els De Schepper

“Els de Schepper vond ik een revelatie. Een diva met lef, helemaal Eurovisie. Dani Klein van Vaya Con Dios zou het ook goed kunnen doen. Een goede zangeres met veel uitstraling. Het mag iets theatraler op het Songfestival. Of Urban Trad, die hebben ervaring, zijn heel professioneel en hebben het fantastisch gedaan. Natalia of Milk Inc? Ik denk niet dat die meteen aanslaan in Europa. Hun muziek is gericht op de hitparades en discotheken, maar het Songfestival is iets anders.”

Een voorkeur voor een nieuwe formule heeft Vermeulen niet.