De Wever: "Halt aan moddergevecht tussen Janssens en BAM"

Hevige discussies. Dat is het resultaat van de infobrochure van het stadsbestuur over het referendum van 18 oktober. BAM en Patrick Janssens maakten gisteren ruzie, en ook Bart De Wever hield zich niet in.

jrosquin

“Janssens moet oplossingen zoeken in plaats van door de modder te rollen met BAM”, vindt Bart De Wever. De meningen over de infobrochure zijn verdeeld.

“Zo’n infobrochure zou veel beter worden opgesteld door een onafhankelijk comité dan door politici”, aldus De Wever. “Sommigen beginnen zich te gedragen als ware guerillastrijders, om Patrick Janssens niet te noemen.”

Van Peel

De Wevers kartelpartner Marc Van Peel (CD&V) is veel milder: “Ach, al dat geruzie is helemaal niet nodig. De brochure bevat misschien enkele schoonheidsfoutjes, maar ik sta voor honderd procent achter de inhoud.”

Annick De Ridder (Open Vld) vindt dat het debat te emotioneel aan het worden is. “Als Patrick Janssens spreekt over ‘dreigmails’ van BAM, dan denk ik: als dat dreigmails zijn, dan word ik vele malen per dag bedreigd.”

En wat vindt minister-president Kris Peeters van al die heisa? “Het opstellen van die brochure is de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur. Daar bemoei ik me niet mee.”

Actiegroepen

Bij de actiegroepen zijn de meningen voor het eerst sinds lang verdeeld. Manu Claeys van stRaten-generaal is tevreden over de brochure: “Wij vinden het een hele stap vooruit dat het stadsbestuur het tunneltracé van Arup/Sum eindelijk voorstelt als een realistisch alternatief.”

Maar Ademloos-voorzitter Wim van Hees zegt: “Ik ben zéér ontevreden. Het referendum gaat alleen over het BAM-tracé en dus had de brochure ook alleen daarover moeten gaan.”

Meer over Bart De Wever