Vakbonden roepen op tot extra patrouilles na rellen in Molenbeek

Na de zware rellen van donderdagavond- en nacht in Molenbeek vraagt de politievakbond om meer hulp van de federale politie. Negen agenten raakten lichtgewond bij de rellen.

jrosquin

De onrust ontstond nadat de politie een jongen van 14 jaar had opgepakt die de agenten zou hebben uitgedaagd. Die provocaties van de minderjarige zouden al enkele dagen aan de gang zijn.

Toen de agenten de jongen wilden arresteren kwam het tot hevig verzet van familie en vrienden, die de arrestatie wilden beletten. De politie gebruikte in het tumult peperspray en de moeder van de jongen zou daarbij het goedje in de ogen hebben gekregen.

Waterkannonen

Vervolgens werden er nog tientallen andere jongeren opgetrommeld en zij begaven zich allemaal naar het politiekantoor aan de Brievendragersstraat, waar ze de opgepakte jongen wilden vrij krijgen. Ze hanteerden onder andere stenen en andere projectielen om het kantoor te bekogelen. Enkele politiewagens raakten ook beschadigd.

De politie van Brussel-centrum kwam toegesneld en er werden ook twee waterkannonen en een politiehelikopter ingezet. Autoruiten en straatmeubilair raakten beschadigd en negen agenten raakten gewond. Ook een cameraploeg van de VRT deelde in de klappen.

De rellen duurden tot ongeveer twee uur afgelopen nacht. Er werden twee meerderjarige amokmakers opgepakt. Zij worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De 14-jarige jongen wordt overgedragen aan het jeugdparket.

Extra patrouilles

Het is lang niet de eerste keer dat het tot rellen komt tussen politie en jongerenbendes in moeilijke wijken in Anderlecht en Molenbeek.

Bepaalde jongeren zien politiewagens in hun wijken als een provocatie en bekogelen daarop de wagens. Gevolg is dat veel agenten niet in de wijk durven komen of mogen komen van hun chefs.

Om de totale escalatie te vermijden roept Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV op meer federale patrouilles naar de moeilijke wijken te sturen.

Leger

Oppositiepartij Vlaams Belang stelt voor om soldaten in te zetten tegen de relschoppers. "De overheid moet desnoods de inzet van het leger als tijdelijke maatregel overwegen", luidt het.