Grootste formatie F-16’s ooit op Sanicole Airshow

De 33ste Internationale Sanicole Airshow belooft er eentje voor de geschiedenisboeken te worden. Niet minder dan 40 voorstellingen met ruim 80 vliegtuigen staan zondag op het programma. Blikvangers zijn de B-17 bommenwerper en de Vulcan. Die ‘oudjes’ zijn voor het laatst te zien op het Europese vasteland. En in primeur wordt ook een F-16 van Kleine Brogel in tijgerkleuren aan het publiek voorgesteld.

Dat editie 2009 een beetje anders dan anders ging worden, was voor de organisatoren van de grote airshow al langer duidelijk. Omdat momenteel in Kleine-Brogel de ‘Nato Tiger Meet’ bezig is, besloten ze de datum van de airshow te verschuiven. “En dat leverde alleen maar voordelen op. Heel veel toestellen zijn nu al hier”, zegt Joerie Mombers, persverantwoordelijke bij Sanicole. De luchtvaart promoten, wat de organisatie voor de 33ste keer probeert te doen, zal geen probleem zijn. “We werken met drie thema’s: de bevrijding in 1945, 30 jaar F-16 in België en 60 jaar Nato. En het is ons zeer goed gelukt om bij elk van die items voldoende vliegmateriaal naar hier te halen.”

Gepensioneerd

Voor de liefhebbers van alles wat met de oorlog heeft te maken, is de airshow dit jaar een must. “Sally B. komt naar hier gevlogen. Dat is de enige B-17 bommenwerper in Europa. Logisch ook, want dit soort toestellen werd ruim 60 jaar geleden ingezet. De meeste toestellen zijn versleten. Alleen de Engelse Sally B. blijft nog over. En om te vermijden dat ook zij aan de grond moet blijven, mag ze niet meer zo veel vliegen. Zondag zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat de gepensioneerde dame op het vasteland is te bewonderen.”

Samen met het DC-3 Dakota transportvliegtuig en de gevechtsvliegtuigen Spitfire en Hurricane worden de bevrijding van Leopoldsburg en Hechtel-Eksel en de start van ‘Operation Market Garden’ nog eens voorzichtig overgedaan.

Dertiger

Een vaste klant op de airshow is al heel lang de F-16.

“Logisch ook. We hebben al altijd een zeer hechte relatie met Kleine-Brogel gehad. De piloten vliegen hier een thuiswedstrijd. En nu hun gevechtsvliegtuig dit jaar de kaap van de 30 passeert, wordt de F-16 extra in de bloemetjes gezet. Een vliegtuig van Kleine-Brogel - dat net de kleuren van een tijger heeft gekregen - zal zondag op kop van een formatie van 14 Tiger-toestellen vliegen. Die formatie is de grootste ooit op Sanicole”, zegt de persverantwoordelijke. Spektakel gegarandeerd dus.

De organisatie laat ook voor volgend jaar al wat in haar kaarten kijken, want ook dan zal de airshow naar september worden verschoven. “Zo sluiten we het seizoen af en kunnen we opnieuw meer toppers naar Hechtel halen.”

Mireille MAES

.

De hoofdtabel begint

zondag al rond 11 uur.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio