"Mijn vrouw wordt gestraft voor mijn overtuiging"

Imam Nordine Taouil begrijpt niet waarom Kind & Gezin de erkenning van zijn vrouw als onthaalmoeder heeft ingetrokken. “Ze doet dit al zes jaar zonder enige klacht van ouders.”

jrosquin

Mevrouw Taouil werkt als onthaalmoeder voor de Katholieke Arbeidersvrouwen (KAV). Thuis vangt ze een zevental kindjes op. Volgens Elke Verdoodt (KAV) vroeg de vrouw zelf om veertien dagen geen kinderen meer op te vangen, nadat haar man in het oog van de storm was beland. “Een zeer verstandige beslissing”, zegt Verdoodt. “Het plan was om in de loop van die twee weken te bekijken of de opvang van de kinderen bij haar thuis nog kon.”

KAV bracht Kind & Gezin op de hoogte. Dat won advies in bij de Staatsveiligheid en besloot de erkenning van de onthaalmoeder in te trekken. “De Staatsveiligheid beschouwt de echtgenoot van de onthaalmoeder als een extremistische moslim”, legt K&G-woordvoerster Leen Du Bois uit. “Over de onthaalmoeder zelf kregen we geen informatie van de Staatsveiligheid. Maar de opvang gebeurt in de privéwoning, niet in een crèche. Dat vinden wij niet verzoenbaar met de opvattingen van haar man.”

De echtgenote van Taouil wil liever niet reageren. De imam zelf reageert onthutst. “Mijn vrouw houdt van kinderen. Ik begrijp niet dat zij nu wordt gestraft voor mijn overtuiging.” Er volgt nog een gesprek met Kind & Gezin. “Maar de beslissing zal niet worden ingetrokken”, zegt Leen Du Bois. “Dat gesprek zal afrondend zijn.”

“Criminalisering”

Groen!-politica Fatima Bali is niet te spreken over de beslissing van Kind & Gezin. “Dit is gewoon schandalig. Ik krijg hier veel reacties over van moslims. Deze vrouw wordt getaxeerd op basis van het gedrag van haar man. Ik ben het niet altijd eens met Taouil, maar dit gaat toch wel ver. Deze criminalisering is niet nodig. Ik vrees dat dit escaleert. Er ontstaat een negatief klimaat, waarin moslims zich terugplooien uit zelfverdediging.”

PeDM, SVW