Peugeot BB1 concept car

De grensverleggende concept car BB1 van Peugeot maakt komaf met tal van conventies in de autowereld en biedt een nieuw antwoord op de problemen inzake stadsmobiliteit van vandaag en morgen.

ssimons

"Met vier zitplaatsen bij een lengte van slechts 2,50 m vindt deze 100% elektrisch aangedreven concept car de auto opnieuw uit: architectuur, styling, interieurconcept, rijgedrag, connectiviteit en maximale milieuvriendelijkheid. Met waarden als vrijheid, optimisme en zelfs altruisme, belooft de concept car BB1 een totaal nieuwe rijervaring", klinkt het bij Peugeot.

De concept car BB1, die wordt onthuld op het 63ste salon van Frankfurt, is een elektrisch aangedreven voertuig dat een nieuwe vorm van stadsmobiliteit aankondigt.

"Ruimtewonder"

De wagen is compact, vinnig en wendbaar (draaicirkel van 3,5 m). Hij biedt met zijn lengte van 2,50 meter plaats aan vier personen. Dit ruimterecord biedt een potentieel groot laadvermogen terwijl de bestuurder dankzij de compacte afmetingen wel overal een parkeerplaatsje vindt, desnoods haaks op het trottoir.

Om die uitdaging aan te gaan, is het interieur qua ergonomie geinspireerd op een tweewieler: zo zit de bestuurder veel meer rechtop door de afwezigheid van pedalenop de vloer. De passagier erachter zit in tandempositie. De voor- en achterpassagier rechts zitten in dezelfde houding. Dankzij deze ongeziene configuratie voor een vierwieler kan de BB1 zonder meer een "ruimtewonder" worden genoemd.

De toegankelijkheid wordt verbeterd door de omgekeerd openende deuren, terwijl een tweedelige achterklep toegang biedt tot de bagageruimte.

Groene jongen

De BB1 is ook creatief door zijn elektrische aandrijving. Deze concept car beschikt over achterwielmotoren die in samenwerking met Michelin zijn ontwikkeld. Door deze originele configuratie kan de binnenruimte worden gemaximaliseerd. Het vermogen is ingegeven door de quadreglementering en bedraagt 15 kW (20 pk) of 7,5 kW per motor, wat ideaal is voor een stadsvoertuig van dit kaliber. Dit resulteert in een uitstekende startrespons (0 naar 30 km/h in 2,8 seconden) en goede hernemingen (30 naar 60 km/h in 4 seconden).

De lithium-ionbatterijen leveren altijd meteen het volle vermogen. Ze bieden ook een comfortabel rijbereik van 120 km. De 2 batterijpacks die de 2 motoren van stroom voorzien, bevinden zich onder de linkse en rechtse zitplaats zodat ze geen afbreuk doen aan zitruimte noch bagageruimte.

Met zijn elektrische aandrijving is de BB1 uiterst milieuvriendelijk doordat hij bijzonder stil is en vooral geen schadelijke stoffen uitstoot omdat hij geen fossiele brandstof verbruikt. Niet alleen het rijden gebeurt op een milieuvriendelijke manier. Fotovoltaische cellen op het dak houden het interieur immers permanent op temperatuur zolang er licht is, ook wanneer het voertuig is geparkeerd. Dit biedt twee mogelijkheden: het interieur wordt voorgeventileerd en performante actieve koolfilters houden vuilpartikels en ultrafijn stof tegen.

Meer over Autogids