Gevangenen Guantánamo vechten vrijlating aan

Sommige gevangenen op Guantánamo vechten via de rechter hun vrijlating aan. Ze vrezen dat ze gefolterd zullen worden als ze naar hun land van herkomst gebracht worden.

wverhaert

De advocaten van gevangenen hebben de rechter gevraagd hun vrijlating uit te stellen tot hun zaak door het Hooggerechtshof gehoord is. Een van hen is de Algerijn Ahmed Belbacha. Hij vreest dat hij gefolterd zal worden door de Algerijnse regering of door een terreurgroep die hem met de dood bedreigde.

Zijn advocaat Zachary Katznelson zegt dat zijn cliënt zijn cel in Guantánamo “als een graf” beschrijft. “Ook al klinkt het gek, hij zou nog liever in die omstandigheden willen blijven dan terug te keren naar Algerije.”

Volgens Shayana Kadidal, een advocaat van het Centrum voor Grondwettelijke Rechten (CCR), dat tientallen Guantánamo verdedigt, is het voor zo’n zestig gevangenen niet veilig om naar huis terug te keren.

VS leveren geen inspanning

“De regering weigert hen in de VS zelf vrij te laten met het argument dat de rechtbanken niet de bevoegdheid hebben om een gedetineerde in de Verenigde Staten vrij te laten ook al heeft de regering niet het wettelijke recht om hem vast te houden en vindt ze geen veilig land voor hem”, zegt Kadidal.

Paradoxaal genoeg verhindert juist dat argument dat andere landen de meeste gedetineerden opnemen, want andere regeringen vragen zichzelf af waarom zij Guantánamo-vluchtelingen zouden opnemen als de VS zelf geen inspanning leveren.”

Bron: RP (IPS)