Aantal Europese banen in windenergie is verviervoudigd sinds 2003

De windenergiesector in de Europese Unie heeft zijn aantal banen meer dan verviervoudigd in vijf jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Europese Windenergievereniging (EWEA) en de Spaanse Universiteit van Alcalá. Ondanks de Europese opmars blijft er een tekort aan deskundigen.

wverhaert

De Europese windenergiesector stelde vorig jaar 104.000 mensen rechtstreeks tewerk. Dat is een stijging met 226 procent in vergelijking met 2003.

Duitsland, Spanje en Denemarken stellen de meeste mensen tewerk in de windenergie, respectievelijk 38.000, 20.500 en 17.000. De meeste banen hebben te maken met de productie van windturbines.

Opmars

Volgens de studie is windenergie aan een flinke opmars bezig in Europa. Ondanks de financiële en economische crisis kwamen er dit jaar alleen al vierduizend windturbines bij en werd meer dan 6,8 miljard euro in de sector geïnvesteerd. Ook landen als Frankrijk, Italië, Ierland en Portugal laat zich hier steeds meer gelden.

Niettemin stellen de onderzoekers vast dat er een tekort is aan “specialisten, projectmanagers, ingenieurs, operationele experts en onderhoudsdeskundigen”. Ze roepen de overheid op ook in speciale opleidingen te investeren.

Bron: RP (IPS)