4.000 tot 5.000 banen op de tocht bij sluiting Opelfabriek

Door een mogelijke sluiting van de Opelfabriek in Antwerpen komen 4.000 tot 5.000 banen op de helling te staan. Ook bij de toeleveringsbedrijven zullen er immers banen moeten sneuvelen bij een fabriekssluiting. Dat becijferde Agoria, de federatie van de technologische industrie.

jrosquin

Bij Opel Antwerpen werken momenteel 2.600 mensen. Bij een eventuele sluiting zullen echter niet alleen zij het slachtoffer worden. De verschillende toeleveranciers aan Opel Antwerpen zullen ook de gevolgen van een sluiting voelen.

Sluiting nog niet zeker

Toch zeggen bedrijven als Johnson Controls in Geel en IAC in Grobbendonk dat zij nog aan veel andere bedrijven hun diensten leveren. Op korte termijn zal de meerderheid van de banen behouden kunnen blijven zeggen zij.

Toch zouden in totaal 4.000 tot 5.000 jobs sneuvelen bij een fabriekssluiting. Of de fabriek effectief zal sluiten lijkt echter nog geen uitgemaakte zaak. Ann Wittemans van GM Belgium benadrukt dat er nog geen beslissing werd genomen en dat er nog rond de tafel moet worden gezeten om een definitief ondernemingsplan uit te werken.

Magna

De vakbonden menen dat de toekomst van de Opelfabriek in de handen van Magna ligt. De vakbonden wachten de concrete plannen van Magna af om dan een standpunt in te nemen. Rudy De Leeuw van het ABVV ijvert voor solidariteit en wil dat het werk gespreid wordt over alle Opelfabrieken in Europa.

De Canadese autotoeleverancier zelf zegt dat het op zoek is naar een oplossing om de Antwerpse fabriek te redden. Dat meldt een vooraanstaande bron aan het Franse persagentschap AFP.