Thomas Rosenboom, Zoete mond

Rebert Van Buyten is een bescheiden dierenarts. Wanneer er een ongelukkig einde komt aan zijn gelukkig huwelijk, verhuist hij van de stad Arnhem naar een ingeslapen dorpje aan de Rijn. Op een dag redt hij bij toeval een aangereden hond op straat en wordt hij de plaatselijke held. Aangestoken door het enthousiasme van de dorpskinderen opent hij een huisdierenpraktijk.

jvandermosten

Het succes van Rebert steekt echter de ogen uit van die andere plaatselijke beroemdheid. Jan de Loper is een excentrieke aristocraat, gekend om zijn flauwe grappen en geliefd voor zijn liefdadigheid. Wanneer de rivaliteit tussen beide heren een hoogtepunt bereikt, is er plots een andere bijzondere gebeurtenis die het dorp in rep en roer zet. Een witte walvis is verdwaald in de Rijn en zwemt het dorpje voorbij.

Thomas Rosenboom situeert het verhaal van Zoete mond in de jaren '60, in een fictief archetypisch dorpje aan de Duits-Nederlandse grens. Op het trage, maar stuwende ritme van de Rijn ontwikkelen zich daar enkele bijzondere gebeurtenissen. De hoofdpersonages hebben die typische absurde Rosenboom-trekjes, maar hun belevenissen wekken meer mededogen en hun lot is minder fatalistisch.

Het resultaat is een weemoedig verhaal over liefde en eenzaamheid, een heel andere Rosenboom dan de doorwrochte historische romans waarmee hij naam maakte en twee keer de Libris Literatuurpijs won. Maar ook in subtiliteit kan Rosenboom zéker overtuigen.

Koop Zoete Mond in onze Boekenshop

JVA