Federale regering ziet Duits protectionisme

Na de kritiek van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op de overname van Opel door het Oostenrijks-Canadese Magna-Steyr, heeft nu ook de federale regering morele problemen met de deal.

kscherpenberg

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wil zelfs nagaan of er sprake is van Duits protectionisme. Ook minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) is kritisch. "Ik denk dat de Duitse regering haar eigen voordeel heeft gevolgd en ik heb ook gemerkt dat we geen echte Eurpese samenwerking hebben gehad en dat is jammer."

Solidair

Ook de vakbonden menen dat er protectionisme in het spel is. Het ABVV en ACV eisen solidariteit. "Alle fabrieken moeten openblijven en het werk moet herverdeeld worden. Daar moet alles op gezet worden om het aantal banen overal maximaal te beschermen", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Luc Cortebeeck van het ACV: "De solidariteit moet hier spelen."

Kris Peeters zei donderdag al dat er mogelijk politieke motieven in het spel zaten. "En dat vind ik vanuit Europees perspectief toch zeer zorgwekkend." Hij stapt nu naar de bevoegde Europese commissaris om die duidelijk te maken dat "bepaalde dingen niet kunnen in Europa."

Lees ook: 'Bij Opel is het initiatief weer aan de vakbonden'

Lees ook het standpunt: Toch nog enkele lichtpunten voor Opel Antwerpen