Grid 2: Tot stof zult gij wederkeren

Heeft de in 2007 overleden Schotse rallykampioen Colin McRae nog iets te maken met de game die naar hem vernoemd is? Het antwoord is volmondig ja. De makers zijn er ook in geslaagd een game te assembleren waar The Flying Scotsman zich helemaal zou kunnen vinden.

jmartynowski

Colin McRae kruidde de rallysport met zijn onorthodoxe rijstijl. Hij reed altijd op het randje, en soms erover. Niet verwonderlijk dat ‘Colin McRae DiRT 2’ dan ook een hoog rock’-n-rollgehalte heeft. En dat festivalgevoel wordt nog versterkt door een veertigtal songs van onder meer Bloc Party, Queens of the Stone Age, The Prodigy, Yeah Yeah Yeahs en zelfs Triggerfinger. De ideale soundtrack voor een stampede van brullende PK-monsters als u het ons vraagt. De game lijkt door deze aanpak meer op het ruige ‘MotorStorm’ dan op het steriele ‘WRC’ en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Er zijn verschillende wedstrijdtypes die uw stuurmanskunsten tot het uiterste drijven. Met hoge snelheden langs smalle bergpassen in China scheuren (Trailblazer), door de modder ploeteren in Maleisische jungles (Land Rush) of deelnemen aan een nachtelijke race rond Battersea Park in Londen (Rallycross). En er zijn speciale uitdagingen waarbij u tegen de klok kartonnen poortjes moet omrijden of eliminatieritten (Last Man Standing) waarbij de laatste na elke ronde afvalt.

Het is een geweldig gevoel om een rallywagen langs een gevaarlijk traject te loodsen. In het verleden vergde dat vele uren oefening. Vandaag kan iedereen vanaf het eerste moment meestrijden voor de overwinning. Een crash betekent niet meteen het einde, de auto gaat er alleen wat verfomfaaid uitzien, maar voor de rest is er niets aan de hand.

Bovendien kunt u met de optie Instant Replay even terugspoelen wanneer het mis dreigt te lopen. Even lucht happen en opnieuw die venijnige bocht proberen te nemen. Ervaren spelers moeten niet wanhopen, zij kunnen nog altijd alles tot in de puntjes afstellen voor een rij-ervaring op maat. De schade is deze keer zichtbaar én heeft invloed op het rijgedrag van de wagen. ‘Colin McRae DiRT 2’ bevat ook een uitgebreide multiplayer waar u uw virtuele rijvaardigheid kunt demonstreren aan de rest van de wereld in verschillende speltypes. Aan het begin van elke multiplayerrace wordt een speler gemarkeerd als One To Watch, afhankelijk van zijn goede resultaten. Ook knap: de manier waarop de laadschermen gecamoufleerd worden door geanimeerde menuschermen. Er valt geen slecht woord te verzinnen. Dit is racefun zoals het hoort te zijn.