Weg met gouden handdruk

De politieke partijen in het Vlaams Parlement willen een einde maken aan de gouden handdruk voor parlementariërs met een speciaal statuut. Ze zeggen dit naar aanleiding van de commotie over de uittredingsvergoeding van 530.000 euro voor José Happart.

kscherpenberg

De discussie gaat niet over de ‘gewone’ uittredingsvergoeding. Die willen alle partijen behouden. Het absolute maximum is een vergoeding van vier jaar. Aangezien een parlementslid netto zo’n 4.800 euro per maand verdient, kan de vergoeding voor een gewoon parlementslid dus maximaal oplopen tot 230.000 euro.

Extraatje

Speciale parlementariërs (parlementsvoorzitters en fractieleiders) kunnen op een extraatje rekenen. Drie jaar geleden was daar al heisa over in het Vlaams Parlement toen voorzitter Norbert De Batselier (foto) overstapte naar de Nationale Bank. Er stak een storm van kritiek op toen bekendraakte dat hij naast zijn gewone uittredingsvergoeding van 225.000 euro nog recht had op een speciale afscheidspremie. De Batselier liet die premie uiteindelijk vallen.

Let wel: de uittredingsvergoeding staat los van het parlementaire pensioen. Na 20 jaar hebben politici recht op een volledig pensioen dat 75 procent van hun vergoeding bedraagt. Parlementsleden kunnen vanaf hun 55ste op pensioen.

PG