Toch nog enkele lichtpunten voor Opel Antwerpen

Ondanks de weinig bemoedigende woorden van de raad van bestuur van GM, blijven vakbonden en politici hopen dat er nog een waterkansje blijft voor althans een deel van de 2.700 werknemers van Opel Antwerpen.

kscherpenberg

Lees ook het stanpunt: Magna neemt Opel over: "Opel Antwerpen gaat geleidelijk dicht"

Lees ook: "Sluiting Opel Antwerpen is onbegrijpelijk" Lees ook: 'Bij Opel is het initiatief weer aan de vakbonden'

Lichtpuntjes

.. ..In de officiële verklaring van de raad van bestuur van GM is er alleen sprake van “afslanking”, niet van “sluiting”.

.. .. In de afgelopen weken is al herhaaldelijk gesuggereerd dat Magna drie fabrieken wil sluiten. Daarbij werd telkens ook Antwerpen genoemd. Uitgelekte werkdocumenten werden naderhand als “achterhaald” afgedaan.

.. .. Technici van Magna die een paar maanden geleden de fabriek in Antwerpen bezochten, hadden woorden van lof voor de hoge productiviteit en de uitstekende logistiek van de eenheid.

.. ..Magna zou “derden” aanzoeken om in Antwerpen auto’s te komen bouwen. Onder meer Renault werd benaderd. Of er zouden auto-onderdelen aangemaakt kunnen worden.

Afknappers

.. ..Magna heeft in de voorbije maanden niet één halve garantie gegeven voor het voortbestaan van Opel Antwerpen.

.. ..Antwerpen heeft vanaf 2010 geen opvolger klaarstaan voor de Astra. Er moet dus geen productie worden verplaatst, wat een uitdoofscenario heel makkelijk maakt.

.. ..En in Europa kampt de autosector met 20% overcapaciteit. De kans dat een constructeur op zoek is naar extra productiefaciliteit is dus bijzonder klein.

Brugpensioen

Volgens cijfers van de christelijke vakbond waren er eind juli 2.811 gewezen werknemers van GM Antwerpen met brugpensioen. Ook zij houden de adem in. Die 2.811 kwamen er na drie grote herstructureringen.

Bij Opel werd in de laatste herstructurering voor hen een bijpassing bekomen tot 75% à 90% van het laatste nettoloon, exclusief premies. De bruggepensioneerden genieten ook van de GM-hospitalisatieverzekering en van een uitbetaling van ‘overlijdenskapitaal’.