VMW vindt oorzaak vervuild leidingwater

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening heeft achterhaald hoe het komt dat inwoners van Sint-Martens-Voeren regelmatig vervuild leidingwater hebben. Buurtbewoners hebben, hoewel dat niet mag, hun regenwater aangesloten op de waterleiding.

Na klachten over vervuild drinkwater in de leidingen van een vijftal huizen in de Sint-Martinusstraat in Sint-Martens-Voeren heeft de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) begin deze week het probleem onderzocht.

Een ploeg van de VMW controleerde bij de eigenaars waarom er regelmatig op maandagavond vuil water met zwarte schilfertjes en een olieachtig goedje uit de kraan stroomde.

Terugslagklep

Volgens VMW-directeur Michel Vanroy hadden de bewoners op enkele plaatsen hun regenwater aangesloten op de leidingen met drinkwater. Als de terugslagklep dan defect is, kan er vuil water terechtkomen in het waterleidingsnet. De situatie moet nog verder onderzocht worden, maar het is verboden om zo’n buis van een regenwaterput op het waterleidingsnet aan te sluiten.

Volgens burgemeester Huub Broers treft dus noch de watermaatschappij, noch de gemeente schuld. Beide instanties werden echter scherp op de korrel genomen vanuit de hoek van de Luiksgezinde oppositie. “Als na een nieuwe controle blijkt dat er regenwater is aangesloten op het leidingwater, dan overweegt de gemeente Voeren gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de verantwoordelijke(n).” Mogelijk gebeurt er ook een controle van alle huizen in Sint-Martens-Voeren, en als dat nodig blijkt, in de hele gemeente.

Nico MEENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio