Beringen ontkent vervuiling grond Koersels Kapelleke

De stad Beringen weerlegt dat de grond in de speeltuin aan het Koersels Kapelleke verontreinigd zou zijn. “De norm voor zink wordt niet overschreden.”

Volgens de aannemer stierven de planten af omdat de aanvulgrond giftige zinkassen bevatte. Het stadsbestuur antwoordt nu dat de concentratie aan zink onder de toelaatbare maximumwaarde ligt ,en de planten dus door andere omstandigheden afgestorven zijn.

Dode planten

“De stad weigerde de definitieve oplevering toen in juni bleek dat de dode planten die na de winter vervangen moesten worden op de taluds, opnieuw afgestorven waren”, legt schepen Annie Leyssens uit. “De aannemer schermde ermee dat de planten vermoedelijk door grondverontreiniging waren afgestorven. Zonder dat er iemand van de stad bij was, heeft hij een bodemstaal genomen.”

Zinknorm

Na onderzoek bleek dat het staal de norm voor zink niet overschreed. Dat een hogere zinkwaarde in enkele plantzones werd gemeten, kan het gevolg zijn van een onvoldoende menging van de compost met de plaatselijke teelaarde. Maar zelfs die verhoogde waarde zou niet tot plantensterfte geleid hebben.”

Waarschijnlijk heeft die plantensterfte wel te maken met de aanplanting op zwart antiworteldoek: “Wellicht is het wortelgestel onder dat doek door de hitte van afgelopen zomer verbrand.”

Voorbarig

Wij betreuren dat voorbarige conclusies de wereld zijn ingestuurd, waardoor het imago van de speeltuin en van de stad geschaad is”, laat het stadsbestuur nog weten.

RV


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio