"Mediawet leidt tot censuur"

In Servië is een controversiële nieuwe mediawet van kracht geworden. Critici vrezen dat die zal leiden tot censuur of zelfcensuur en zo de vrijheid van meningsuiting in het gedrang kan brengen.

wverhaert

De wet werd haastig door het Servische parlement gejaagd zonder publiek debat. Hij voorziet boetes van duizenden euro’s voor media en journalisten die beschuldigd worden van beledigingen, foute informatie of smaad.

De overheid beweert met de nieuwe wet “orde te willen scheppen in het chaotische medialandschap en het vermoeden van onschuld en de anonimiteit van minderjarigen te willen beschermen".

Zelfcensuur

De boetes die uitgevaardigd worden zouden overeenkomen met een week aan advertentie-inkomsten en een dag advertentie-inkomsten voor audiovisuele media.

“Dat kan oplopen tot honderd miljoen dinar (1 miljoen euro) als bijvoorbeeld een journalist van TV Pink, het tweede grootste tv-station, de beledigingen citeert die de politieke tegenstanders in het parlement elkaar naar het hoofd werpen”, zegt Dragan Bujovic, de hoofdredacteur van de oudste krant in Servië, Politika.

“Of tot 400.000 euro als een krant schrijft dat een minister een bevriend bedrijf een opdracht heeft bezorgd zonder openbare aanbesteding, maar als die minister niet veroordeeld wordt in de rechtbank.”

Bron: JG (IPS)

Meer over Servië