Obama moet presidentschap zien te redden met speech

De komende dagen zal het erop of eronder zijn voor de Amerikaanse president Barack Obama. Vanavond houdt hij in het Congres een langverwachte speech waar hij zijn plannen rond de hervorming van de gezondheidszorg uit de doeken zal doen. Het wordt balanceren op een slappe koord.

jrosquin

In een interview op de Amerikaanse zender ABC lichtte Obama al een tipje van de sluier over zijn plannen. De Democratische president zei dat de speech veel duidelijkheid zou brengen over hoe hij erover denkt om vooruitgang te boeken.

Niet onbuigzaam

Obama kondigde aan dat zijn voorstel niet onbuigzaam of ideologisch zou zijn. Daarmee gaf hij aan dat hij op zoek zou gaan naar een compromis rond de hervorming van de gezondheidszorg, waarmee hij zowel de Republikeinen en de Democraten kan verzoenen.

Het thema houdt de Amerikanen al enkele maanden bezig. Barack Obama besliste aanvankelijk om het Congres en het Huis van Afgevaardigden zelf veel vrijheid te geven om een voorstel uit te werken, maar die strategie lijkt alleen maar tot meer onenigheid te leiden.

Dalende populariteit

Door de onduidelijkheid die er nu heerst over de toekomstige hervorming daalde de populariteit van Obama zienderogen. Daarom neemt hij het dossier weer strak in handen en legt hij zijn eigen plannen voor, die de parlementsleden dan kunnen beoordelen.

Obama moet een overtuigende meerderheid vinden in zowel Congres als in het Huis en dat is verre van evident. De hamvraag wordt of Obama een publieke verzekeringsoptie zal voorzien naast de privé-verzekeraars en welke hoedanigheid doe publieke verzekeraar zal aannemen.

Als de hervorming uiteindelijk op niets zal uitdraaien en er geen compromis wordt gevonden zal er een serieuze hypotheek worden gelegd op het presidentschap van Obama.

Meer over Barack Obama