René Aerts bouwde dertig jaar geleden al windturbine

René Aerts (76) bouwde zo’n 30 jaar geleden een windturbine voor eigen gebruik en kreeg daar van het toenmalige gemeentebestuur van Genk een vergunning voor. Daarmee is Aerts een pionier, niet alleen in het gebruik, maar vooral ook in de ontwikkeling ervan. De 18 meter hoge turbine werkt nog altijd maar staat nu even stil om gereviseerd te worden.

Het was de Genkse burgemeester Jef Gabriels die zich nog herinnerde dat voor de turbine 27 jaar geleden een vergunning werd afgeleverd. Daarmee is niet het gezin uit Diepenbeek, maar René Aerts de eerste Limburger met een vergunde windturbine.

“In de jaren zeventig werden we allemaal geconfronteerd met de energiecrisis”, vertelt René. “Iedereen ging op zoek naar alternatieven, ook ik. Ik werkte toen voor de toenmalige energieproducent Ebes in de centrale van Waterschei. Ik heb gewoon gebruik gemaakt van mijn kennis om zo’n windturbine te ontwikkelen.”

Douche

Vijf jaar lang werkte René er na zijn uren aan. “Ik kreeg daarbij hulp van mijn zoon Michel, die veel van elektronica afweet. Daardoor kan ik op een controlebord in mijn huis exact zien hoeveel windsterkte er is en hoeveel elektriciteit de turbine produceert. Bij een windsnelheid van 35 kilometer per uur had ik een spanning van 220 volt. Bij lager windsnelheden konden we ook nog energie opnemen in een laagspanningsaccumulator van 30 volt. In principe ging er bijna geen energie verloren.”

Passie

René gebruikte de elektriciteit van de windturbine om zijn verwarmingsaccumulatoren op te laden en het ketelwater voor de badkamer te verwarmen.

“Op een bepaald moment had ik zoveel energie dat ik familieleden moest uitnodigen om bij ons te douchen. Anders moest ik de turbine stil leggen”, lacht hij. “Wat het mij opbrengt? Ik verbruik per jaar 1.000 liter stookolie minder en mijn elektriciteitskosten zijn gedaald met jaarlijks zo’n 450 euro. Dus tel maar uit. Wat die windturbine mij 27 jaar geleden gekost heeft, weet ik niet meer. Die kosten heb ik hoe dan ook dik terugverdiend. Maar het was vooral een passie, mijn levenswerk. Ik heb ooit even overwogen om er meerdere van te bouwen, want in seriewerk kan je de kosten drukken. Maar dat is er nooit van gekomen. Ja, de turbine werkt nog altijd. Maar we hebben hem stil gelegd omdat hij gereviseerd moet worden.” De familie Van Herck uit de Berenbroekstraat in Bokrijk liet weten dat ook daar sinds vorig jaar een vergunde windturbine staat.

Chris NELIS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio