Geaardheid verhindert Pascal Smet eigen campagne te steunen

In september is kersvers minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet (sp.a) peter van de Rode Kruis-campagne die mensen moet aansporen om bloed te geven.

ikerremans

Maar nu Pascal Smet openlijk is uitgekomen voor zijn homoseksualiteit is hij meteen ook uitgesloten van bloeddonatie. Een ironische situatie, maar volgens Smet was het niet zijn bedoeling om een nieuw debat uit te lokken. "Ik vond dat ik dit moest doen, ook als homo."

Link

"De campagne richt zich specifiek op scholen en het is dan maar logisch dat ik als minister van Onderwijs peter ben. Dat ik ben uitgekomen voor mijn geaardheid heeft dan weer te maken met mijn functie als minister van Gelijke Kansen. Maar nu is er natuurlijk een link tussen beiden", aldus de minister aan onze redactie.

Homoseksuele mannen mogen immers geen bloed geven omdat zij een grotere kans hebben op hiv-besmetting. Cavaria, de vroegere Holebifederatie, is daar nog steeds erg verontwaardigd over en pleit voor de gelijke rechten van monogame homoseksuele mannen.

Oplossing zoeken

"Ik sta volledig achter de mening van de holebifederatie, maar ik begrijp ook het standpunt van het Rode Kruis. Homoseksuele mannen hebben een verhoogd risico op hiv, dat blijkt uit onderzoek, en uit respect voor de volksgezondheid moet het Rode Kruis daar rekening mee houden."

"Maar uiteraard wil ik dat ook monogame homo's het recht krijgen om bloed te geven. Daarover ga ik de komende maanden samen zitten met het Rode Kruis. Ik hoop dat we een oplossing vinden waarmee we homoseksuele mannen gelijke rechten kunnen geven zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen."

Meer over Pascal Smet