ABVV wil dat banken crisisbelasting betalen

Vooral de banken zijn verantwoordelijk voor de crisis met als gevolg massaal banenverlies en een groot tekort in de begroting. Dat is de mening van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Hij wil dan ook dat zij een crisisbelasting betalen.

kscherpenberg

"De grote politieke vraag is hoe dat gat in de begroting er is gekomen", klinkt het in De Morgen. Die 25 miljard euro zijn niet uit de lucht komen vallen."

"Gerecupereerd"

"De bankencrisis heeft in België 21 miljard euro gekost. De banken hebben een miljardensteun van de overheid gekregen toen ze in de problemen zaten. Ik betwist niet dat die steun noodzakelijk was, maar de mensen zijn dat niet vergeten en zijn niet zomaar bereid om die factuur nu zelf doorgespeeld te krijgen."

"Het is nu toch het moment om van de banken een crisisbelasting te vragen, na alle schade die ze het land en de economie hebben aangedaan? Dat is toch een zaak van elementair politiek fatsoen?", besluit De Leeuw.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) beweert dat de 15 miljard euro die de overheid injecteerde in de banksector, ruimschoots gerecupereerd is.

Erkentelijk

Febelfin, de beroepsorganisatie van de bankensector, vindt het idee van De Leeuw maar niets. "We zijn erkentelijk voor de tussenkomsten die we van de overheid hebben gekregen, maar aan die tussenkomsten zijn wel strikte, zware voorwaarden verbonden, financiële en andere", weet Michel Vermaerke van Febelfin.

"Ik denk dat we moeten kijken hoe we de economie kunnen ondersteunen. Een crisisbelasting weegt op de resultaten van de banken en de banken hebben het al zo moeilijk om de economie te onderstutten met kredietverlening."